Cum sa te machiezi ?Machiajul de calitate vorbeste

by Tenperfect on August 8, 2010

fard,tenul,piele,nostru,culoarea,tenului,machiajul,culoare,strat,intinde,tine,trebuie,gura,subliniem,mare,noastra,Fondul,obrazul,avantajeaza,machiaj,pete,defecte,suprafata,pielii,coafura,realizeaza,Culorile,,masti,ochii,nuanta,colorata,cum sa te machiezi

Cum te machiezi ? O intrebare pe care ne-am adresat-o adesea in existenta noastra feminina mai ales ca se spune ca machiajul te reprezinta.

Scriind despre machiaj, nu pot sa nu-mi amintesc de cateva cuvinte ale Nadinei Corbasson (Revista Beaute): “Daca machiajul cuminte este o politete, o cerinta sociala, machiajul bine lucrat, cu farduri si culori cautate, este o opera de seductie, de arta! Machiajul in cosmetica nu este o frivolitate, ci o cautare personala de a ne prezenta cu ceea ce avem mai frumos – o proba de feminitate – o mica si stralucitoare festivitate pe care ne-o oferim si care ne reda moralul si ne daruieste increderea in noi.”
Machiajul deci ne ajuta sa ne corectam imperfectiunile trasaturilor sau sa subliniem frumusetea dandu-ne o noua valoare prin culoare, cu inteligenta si pricepere.
Trebuie sa ne cunoastem intai bine obrazul, sa-l cantarim cinstit, sa facem totalul calitatilor si defectelor sale si, cu sinceritate si curaj, sa le scoatem in relief pe cele ce ne avantajeaza si sa le atenuam, prin culoare, fard, coafura, pe celelalte.
O prima conditie este ca machiajul sa para oarecum natural, obrazul nostru sa nu aiba aspectul unei masti colorate.
De aceea, el va fi dozat, din punct de vedere al cantitatii de fard si se va chibzui bine culoarea, care nu trebuie sa faca un contrast prea mare cu aceea a tenului nostru.
Fondul de ten se va intinde intr-un strat subtire, fluid, intotdeaunapeste un strat de crema de baza care a fost masat bine ca sa intre in piele si apoi usor sters, cu o foita de hartie sau cu un tampon de vata, dar cu conditia ca tenul sa fie curatat de impuritati si de punctele negre.
Fondul de ten nu este necesar daca avem o piele proaspata si fara pete sau alte defecte. Dar inainte de a trece la machiaj, trebuie sa stim ca fardul nu adera bine pe piele, ci sta vizibil si nedifuzat, daca nu reimprospatam circulatia sangelui la suprafata pielii, daca nu dam posibilitate porilor sa respire, pentru ca tenul sa-si recapete vigoarea si stralucirea, prin indepartarea scoamelor, a celulelor moarte, ceea ce se realizeaza printr-un tratament cosmetic regulat, acasa sau la cabinet, cu toate procedeele sale: aburi, masaj, masti etc. In privinta masajului facial, se va tine seama de forma obrazului, de aderenta pielii, de calitatea, de sensibilitatea si reactia acestuia. Se va proceda cu multa grija si fara miscari bruste si violente, masajul fiind facut cu varful degetelor.
Culorile fardurilor vor fi in acord cu tenul, cu coafura, cu toaleta, cu lumina, cele stridente, prea vii, fura din culoarea obrazului sau se reflecta pe el mai intens.
Calitatea fardurilor trebuie sa fie maxima: este mai bine sa nu se intrebuinteze nici un fard, decat unul de proasta calitate, care nu se intinde omogen sau ataca pielea si ochii, prin colorantii si substantele neadecvate tenului nostru.
Fardurile pot fi improspatate de la an la an, pentru a nu deprecia si a produce alergii. Pudra va fi fina, cu o nuanta mai colorata decat epiderma noastra si va fi grasa, pentru tenul uscat si normala pentru tenul gras.
Rujul de buze va fi asortat la culoarea tenului, prin testare; aceeasi culoare se reflecta altfel pe fiecare gura, dupa culoarea buzelor- cea naturala – si dupa cea a tenului. El va mai fi asortat si la grosimea si forma buzelor, cunoscand faptul ca o culoare deschisa mareste suprafata gurii, iar cea inchisa, o subtiaza.
Se vor evita contrastele, se va tine seama de varsta, de distanta dintre nas si gura care, uneori fiind mai mare, realizeaza ceea ce se numeste “bot”.
Un ten foarte uscat sau foarte ridat este si mai mult subliniat de un rosu de buze colorat prea viu. Scopul machiajului este sa ne faca frumoase! In cazul in care vrem sa subliniem ochii mai pregnant, daca sunt mari si frumosi, gura va fi foarte usor colorata. Se va tine cont si de linia modei, de culorile ei si de felul cum ne avantajeaza aceasta moda, eliminand tot ce este contrariu frumusetii tipului nostru de obraz, personalitatii noastre.
Persoanele mai mature, cu o evidenta piele deshidratata si fara stralucire, cu pete si cearcane pronuntate, vor acoperi aceste defecte cu un fard anticearcan, exact pe portiunile inchise si apoi vor intinde fondul de ten.

Culorile vor fi pastelate, ca sa nu sublinieze ridurile. Genele si sprancenele vor fi colorate maro sau gri inchis, nu negru, care da o nota de tristete la ochi. Rimelul nu se va da in strat gros, fiindca imbatraneste si vulgarizeaza trasaturile. Se va da de jos in sus, colorandu-se intai varful genelor si poi se vor indeparta unele de altele , in grupuri, cu o spatula de lemn perfect curata, ca sa se intoarca in sus.
Pe arcada o usoara nuanta de pudra sau fard roz, va inviora ochiul. Seara, la o festivitate, mijlocul pleoapei superioare se poate colora cu un fard auriu sau argintiu, dupa tonul rochiei.

Autor: Adela Badea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *